Het Seasonal Storage System is live

Duurzaam opgewekte energie opslaan voor de winter

  • energiesysteem

Het Seasonal Storage System is live

De zon schijnt en de zomer is nu dan echt in aantocht. Dat is goed nieuws voor The Green Village, want we gebruiken een deel van onze opgewekte zonnestroom om met het Seasonal Storage System groene waterstof te maken.

Binnen het onderzoeksprogramma 24/7 Energy Hub is een seizoensenergieopslagsysteem gebouwd dat in de zomer duurzaam opgewekte energie opslaat voor gebruik in de winter. Nu er op zonnige dagen een overschot aan zonne-energie is, slaan we de groene stroom deels op in de vorm van waterstof. In de winter, wanneer de zonnepanelen een stuk minder opbrengen, zetten we dat weer om naar elektriciteit voor een van de bewoonde huizen op ons terrein.

Stichting Goeie Grutten
We startten met het project in 2021, samen met onze partners. Een pioniersproject, dat niet tot stand had kunnen komen zonder Stichting Goeie Grutten. Deze stichting draagt onder andere bij aan oplossingen voor de complexe uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt. Stichting Goeie Grutten stapte al vroeg in dit project, waardoor later meer financiers volgden.

Laatste loodjes
De afgelopen periode is er nog hard gewerkt om het Seasonal Storage System goed te laten functioneren. Er zijn zonnepanelen bovenop het systeem geplaatst, zodat we de zonne-energie opwekken die nodig is om energie voor langere tijd op te slaan. Ook is de brandstofcel uitgebreid getest, zodat we in de winter klaar zijn om waterstof om te zetten naar elektriciteit.

Veel van het werk is gedaan door Joel Bosrup, eigenaar van Wintersol en engineer van het systeem. Joel: “Het bouwen van het seizoensopslagsysteem bood de ideale gelegenheid om alle aspecten van waterstoftechnologie te leren kennen. Naast de vele technische uitdagingen is er ook veel aandacht besteed aan veiligheid en regelgeving. De opgedane kennis is essentieel voor zowel Wintersol als het 24/7 Energy Hub wanneer ze in de toekomst met waterstof gaan werken.”

Groene waterstof
Aan het begin van de lente is het hele systeem in werking getreden. Sindsdien maken we dagelijks groene waterstof op The Green Village. Het gaat om een kleine hoeveelheid, 350 gram per dag. Dat slaan we op in cilinders, om voor een enkele woning genoeg energie te hebben om de winter mee te kunnen overbruggen.

De volgende fase
De eerste fase van het programma is met deze stap bijna afgerond: het systeem maakt een kleine woning van 2200 kWh per jaar zelfvoorzienend voor stroomverbruik. De volgende ambitie is om van heel The Green Village een energy hub te maken waar we slim omgaan met vraag en aanbod van energie. Zo maken we het terrein minder afhankelijk van het landelijke stroomnet en belasten we het minder. Fase drie van het project is een doorontwikkeling naar (een deel van) TU Delft Campus.

Geleerde lessen delen
De kennis die we sinds 2021 hebben opgedaan over het Seasonal Storage System houden we niet alleen voor onszelf. We willen dat anderen er ook van kunnen leren, daarom delen we zoveel mogelijk onze geleerde lessen. Professor Miro Zeman presenteerde tijdens de IEEE-PVSC-52 conferentie (conferentie voor specialisten in pv) in Seattle voor topwetenschappers over 24/7 Energy Hub. Het is belangrijk dat er interesse is voor dit onderwerp, volgens Zeman: “Voor zelfvoorzienende energiegemeenschappen is een slimme en goed functionerende energiehub noodzakelijk om de energieleveringszekerheid te garanderen. Een combinatie van zonnepanelen met opslag in batterijen en waterstof kan een goede basis vormen voor een energy hub.”

NIEUWSBRIEF