Frans Timmermans bezoekt Flood Proof Holland
De TU Delft verwelkomde de heer Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor duurzame ontwikkeling en ‘betere regelgeving’. De heer Timmermans was geïnteresseerd in de nieuwste baanbrekende innovaties die worden ontwikkeld, gebouwd en getest op het gebied van klimaatverandering en circulaire economie op TU Delft Campus.
In zijn rol als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie combineert Timmermans duurzame ontwikkeling met betere regelgeving. “Door alle belanghebbenden bij dit proces te betrekken, waaronder wetenschappers, ondernemers en wetgevers, kunnen we de ontwikkeling van duurzame innovaties echt versnellen. Inspirerende projecten zoals de proeftuinen van VPdelta en The Green Village op de campus van de TU Delft kunnen bijdragen aan deze duurzame transformatie.”
The Green Village nodigde verschillende jonge, inspirerende en ambitieuze onderzoekers uit die werken aan duurzame innovaties, om hun werk te presenteren aan de eerste vicevoorzitter. Deze duurzame innovaties zouden kunnen leiden tot nieuwe standaarden die uitgebreider onderzocht kunnen worden in de living systems lab omgeving van The Green Village. Het is de ambitie van zowel The Green Village als het Leiden-Delft-Rotterdam Sustainability Centre om wetenschappers, bedrijven en wetgevers samen te brengen om dit soort innovaties te versnellen. De onderzoekers voelden de warme steun van de heer Timmermans in hun gezamenlijke ambitie om meer duurzame oplossingen te ontwikkelen voor de meest urgente uitdagingen van vandaag.
Op Flood Proof Holland, een van de proeftuinen van VPdelta, bezocht Timmermans verschillende startups met innovatieve oplossingen voor de hedendaagse klimaatproblematiek. Innovatieve tijdelijke waterkeringen en speciale waterkerende tegels waren twee van de voorbeeldoplossingen voor overstromingen en veerkrachtige steden. Overstromingen zijn een groot probleem, zowel nationaal als wereldwijd. In de afgelopen weken hebben we de effecten van klimaatverandering van heel dichtbij meegemaakt, met 15 dodelijke slachtoffers in West-Europese landen en een economische impact van meer dan 3 miljard euro. Als gevolg van de wereldwijde bevolkingsgroei, verstedelijking en klimaatverandering neemt de druk op kwetsbare deltagebieden toe. Deze trend vraagt om slimme, betaalbare, effectieve en schaalbare oplossingen die de Nederlandse economie ten goede komen.
Het VPdelta programma werkt dagelijks aan deze oplossingen vanuit het hart van de ‘gouden driehoek’ in de regio Zuid-West Nederland. VPdelta werkt samen met meer dan 90 startups en innovatieve MKB-bedrijven om hen te faciliteren bij het opschalen van hun onderzoek in 12 fieldlabs.