Wat te doen met een afvalstroom ter grote van 40 miljoen kuub per jaar? Klimaatadaptieve bestrating van maken! Dat is wat Waterweg doet met de afvalstroom ‘baggerspecie’.
Deze afvalstroom uit Nederlandse rivieren en kanalen is in overvloed aanwezig en kent op dit moment slechts laagwaardige toepassingen. Door juist deze baggerspecie toe te passen in waterpasserende bestrating, bieden we een oplossing voor deze overvloedige reststroom. Door de tegels in grote oplagen te produceren, kan ons doel van het toepassen van een groot deel van de Nederlandse baggerspecie bereikt worden. Daarnaast heeft Waterweg de ambitie om een klimaatadaptieve, circulaire en daarmee toekomstbestendige stad te creëren. Dat willen we doen d.m.v. onze bestrating en later ook door het ontwikkelen van andere holistische producten.
De waterpasserende tegel van baggerspecie heeft een open structuur (gaten in de tegel zelf) waardoor regenwater in de grond kan sijpelen. Hiermee zorgt het voor een ontlasting van het riool en creëren we een buffer van water voor planten en andere gebruikers. Daarnaast biedt de tegel esthetische kwaliteiten en mogelijkheden, om de stad er bijzonder uit te laten zien.
Op The Green Village testen ze verschillende duurzame binders om de bagger tot bestrating uit te harden. De nieuwe pilot van Waterweg bevat nu voor een deel tegels die zijn gemaakt zonder cement. Een belangrijke ontwikkeling, want de cementindustrie zorgt voor veel CO2-uitstoot. Om de cirkel klein te houden heeft Waterweg in samenwerking met Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard gekeken naar de mogelijkheid om afvalstromen binnen de waterschaps keten te gebruiken als alternatieve binder. Hier testen ze hoe de verschillende binders invloed hebben op de eigenschappen van de tegel.
Extra dank aan
BlueCity, The Green Village, Hoogheemraadschap Delfland, Baggerbedrijf Midden Nederland, Waterschappen, Verbond Maasland, Concrete Valley, Boskalis, Noorderwind